Plænelufter

Annonce

Denne artikel er en annonce for de annoncører, der linkes til i artiklen. Alle links i artiklen er reklame-links.

Kært barn har mange navne, og en plænelufter har optil flere. En plænelufter kaldes nemlig også både vertikalskærer og mosfjerner.

Hvis din græsplæne ser lidt slidt ud, kan det være, fordi mos og anden uønsket vækst har taget over. For at hjælpe din græsplæne godt på vej, kan du derfor bruge en plænelufter til at give dit græs bedre vækstbetingelser. En plænelufter giver nemlig ikke blot luft til græssets rødder, men fjerner også mos. Det gør den ved at knivene skærer sig ned i jorden og river vissent græs og mos med op.

Efter at have kørt med en plænelufter, skal du være indstillet på, at din græsplæne ser rimelig hærget ud, men inden for kort tid vil græsset i din plæne tage over og give et flot grønt udseende i stedet for bare pletter og mos.

Hvis der efter noget tid stadig ikke er flot, grønt græs, kan det være fordi der stadig er for megen skygge. Mos elsker skygge og sur jord, hvorimod græs godt kan lide sol og jord med en neutral pH-værdi, hvilket vil sige en pH-værdi på 6-7 stykker. Andre ting, der kan kvæle græsset, er anden ukrudt og manglende næring.

For at hjælpe græsset yderligere på vej, så det kan overvinde mosset, kan du med fordel sprede kalk, som neutraliserer eventuel sur jord, så den i stedet bliver mere neutral. Dermed vil græsset bedre kunne trives. Inden du spreder kalk, kan du måle jordens pH-værdi, sådan at du sikrer dig, at du kan sprede kalket målrettet de steder, hvor jorden er sur. Pas på med at sprede kalk i nærheden af f.eks. rododendroner, da de, ligesom mos, godt kan lide sur jord.

En sidste ting, du kan gøre for at pleje din græsplæne, er at give græsset gødning. Du kan eventuelt vente lidt og se, om græsset kommer sig, efter du har kørt med plænelufteren og eventuelt har givet græsplænen kalk, for græs elsker gødning, og især i de bedste sommermåneder med masser af sol og vand, kan du risikere at skulle klippe græsplænen to gange på en uge i stedet for blot én. Det kan dog være besværet værd, da en flot og frodig græsplæne, der skal klippes tit, er pænere end en halvvissen og plettet græsplæne, der er fyldt med mos.

Typer af plænelufter

Inden du går i gang med at passe, pleje og trimme din græsplæne, bør du overveje hvilken type plænelufter, der er bedst for dig. De fås ikke blot i forskellige designs, prisklasser og effekt men også i to forskellige typer:

  • Elektrisk plænelufter
  • Benzindreven plænelufter

Den elektriske plænelufter er oplagt til parcelhushaven, hvor man rimelig nemt kan trække en forlængerledning og tilslutte plænelufteren til strømmen. Til gengæld vil man ikke kunne bruge en elektrisk plænelufter på steder, hvor der ikke er adgang til et strømstik. I de fleste tilfælde er en elektrisk plænelufter sikkert udmærket, men man skal huske at være opmærksom på ledningen, så man ikke kommer til at køre den over med plænelufteren og dermed skære den over.

Den benzindrevne plænelufter er derimod uden ledning, men kræver i stedet adgang til benzin, som man kan hælde på. Ligesom græsslåmaskiner enten fås som elektrisk med ledning og som benzindreven, så gør det samme sig gældende angående plæneluftere. Fordelen ved at vælge en benzindreven plænelufter er, man ikke skal bekymre sig om ledningen. I stedet skal man have besvær med at tanke benzin separat til sin plænelufter.

Det er dog oplagt at vælge en benzindreven plænelufter, hvis man ikke har nem adgang til strøm, eller ikke har noget i mod at tanke benzin på en havemaskine. Hvis man eksempelvis har en benzindrevet græsslåmaskine i forvejen, gør det nok ikke så meget, at man har to maskiner, der kører på benzin og ikke kun én.

Hvordan virker plænelufteren?

Både plænelufteren, vertikalskæreren og mosfjerneren fungerer på stort set samme måde, og de gør det samme, hvilket vil sige, at små knive skærer et lille stykke ned i det øverste jordlag, hvilket gør, at græssets rødder får bedre luft. Jorden i græsplænen har godt af at blive revet eller skåret igennem, så den ikke er så tætpakket rundt omkring græsrødderne.

Knivene roterer og skærer lodret, deraf tilnavnet ”vertikalskærer”. Det er nemt at blive forvirret over, hvilken maskine der gør hvad, men en plænelufter er sådan set et græsslåmaskine-lignende redskab, som løsner det øverste lag jord. Da græs er tynde bevoksninger, går plænelufterens knive nemt uden om selve græsset. Det kan dog nok ikke undgås, at knivene skærer nogle af græsrødderne over, men da græs for det meste er hårdført, vil de overskårne rødder blot komme sig og hjælpe med til at give en fyldigere græsplæne.

Hvad koster en plænelufter?

Prisen på en plænelufter varierer alt efter, hvor kraftig den skal være, hvilken type det er, samt hvilket brand, du går efter. Priserne svinger fra nogle få hundrede for de billigste til flere tusind for de dyreste. Hvilken prisklasse du bør gå efter kommer an på dit behov.

Hvis det er til privat brug, kan du formentlig nøjes med en af de mindre/billigere modeller. Der er grænser for, hvor stor og kraftig en plænelufter, man har brug for, hvis man blot skal bruge den i en parcelhushave.

Hvis man derimod er professionel havemand som f.eks. anlægsgartner, kan det være en god idé at kigge lidt bredere og overveje de dyrere modeller, da disse formentlig er mere effektive og har en større arbejdsbredde.

Gode råd angående plænelufter

Til slut får du nogle gode råd med på vejen, inden du anskaffer dig en plænelufter. Hvad enten du køber, lejer eller låner en plænelufter, er det værd at tænke over forskellige ting.

  • Værd forberedt på, at din plæne vil se ret hærget ud efter en tur med plænelufteren – men vær tålmodig og giv plænen lidt tid til at komme sig.
  • At køre en enkelt tur over din græsplæne med plænelufteren vil formentlig ikke være nok. Forbered dig på at skulle køre flere gange.
  • En tur med plænelufteren genererer en del haveaffald, især hvis der er megen mos i plænen.

Klik her, hvis du ønsker at finde et udvalg af gode og hjælpsomme redskaber til havearbejdet.