Loftventilator

Annonce

Denne artikel er en annonce for de annoncører, der linkes til i artiklen. Alle links i artiklen er reklame-links.

Har du det nemt varmt? Eller vil du bare gerne have lidt luftcirkulation i dit hjem eller på din arbejdsplads? Måske kan du også bare se fordelene i at have en ventilator, som drejer både med og mod uret for at udnytte varmen under loftet i vinterhalvåret.

Så er en loftventilator måske det rette valg. En luftventilator kan ikke skifte luften i dit hjem, men den kan sætte luften i bevægelse, så det føles lidt køligere. Det kan især være ønskeligt at få lidt luftcirkulation i soveværelset, da mange mennesker godt kan have svært ved at sove, hvis der er varmt og en stillestående luft.

Selvom du har en loftventilator, er det stadig vigtigt også at få luftcirkulation ved at lufte ud. Ved at skifte luften helt og ikke blot sætte den i bevægelse, får du luftfugtigheden ned, og du får samtidig et bedre indeklima. Men når først udluftningen er klaret, og luften stadig er varm og stillestående, kan det være dejligt med en sval brise. Her kommer loftventilatoren ind i billedet.

Danmark er måske ikke kendt som et af de varmeste steder i verden – langt fra – men på grund af global opvarmning, kan man sagtens forestille sig, at vi får flere og flere lange, gode somre i Danmark fremover. Her vil det være fordelagtigt ikke blot at kunne lufte ud, men også at kunne holde vinduer og døre lukket, så man holder varmen ude. Ved at have en loftventilator i f.eks. soveværelset, får du rørt rundt i luften uden at få træk fra et åbent vindue.

Førhen var loftventilatorer måske set lidt som en luksus, men i dag er de mere udbredte, da de fås i flere prisklasser, og fordi det er rimelig nemt at få én installeret. Nogle modeller monteres på lampeudtaget i loftet, og derfor er nogle modeller også med indbygget lys. Så får du både luftcirkulation og belysning i én.

Loftventilator til både sommer og vinter

Selvom en loftventilator forbindes med sommer og en frisk brise, kan nogle modeller af loftventilatorer også sagtens bruges om vinteren. Det kræver blot, at de kan køre både med og mod uret, og at man dermed nemt kan indstille dette.

Typisk har man mest brug for, at loftventilatoren kører om sommeren, fordi man gerne vil have en sval brise, selvom man ikke har vinduer og døre åbnet. Man kan dog også have så høj varme indendørs, så en loftventilator er et godt supplement til at åbne vinduer og døre. Åbne døre og vinduer hjælper dog ikke meget, hvis det er næsten vindstille udenfor.

På trods af at de fleste nok forbinder en loftventilator med køling, kan man også sagtens have glæde af en loftventilator om vinteren. Varm luft har det som bekendt med at stige til vejrs, og den varme luft vil derfor lægge sig øverst oppe under loftet, hvor man ikke har megen glæde af den, og det vil derfor være køligere tættere på gulvet og måske endda fodkoldt.

Du kan derfor spare lidt på varmeregningen om vinteren og ikke blot få luftcirkulation om sommeren. Det eneste det kræver er blot, at loftventilatoren kan indstilles til at køre MED uret. Normalt kører en loftventilator MOD uret, hvilket gør, at den suger luften til sig og skaber luftcirkulation, der kommer nedefra og op. Når loftventilatoren derimod kører modsat, vil luftcirkulationen komme oppefra.

Forskellige modeller med forskellige funktioner

Alt efter hvad dit behov er, og hvad dine krav er til yderligere funktioner og design, er der en bred vifte af modeller at vælge imellem. Det kommer i stor grad an på, hvor meget eller lidt du gerne vil give for en loftventilator, men det kommer også an på, om du blot vil have en ventilator, som kan give en sval brise om sommeren, eller om du gerne vil have en model, som også kan køre med uret.

Udover dette kommer prisen også an på f.eks. mærke og model, funktioner og tilbehør. Nogle modeller er meget simple og kan kun cirkulere luften, og disse kan f.eks. tændes og slukkes ved, at man trækker i en snor. Andre modeller er mere avancerede og kan køre både med og mod uret, og nogle modeller er med indbygget lampe, og andre er med fjernbetjening.

Noget andet, der er værd at overveje, er, hvor støjsvag modellen er. Dette er især vigtigt, hvis loftventilatoren skal sidde i soveværelset eller stuen, hvor man hhv. gerne vil have ro til at sove eller se en film samt snakke sammen uforstyrret. Derfor bør du overveje, udover funktioner, design og tilbehør, hvor mange decibel modellen er angivet til. Jo højere tallet for decibel er, jo mere vil loftventilatoren støje.

Da skalaen for decibel er ret speciel, kan der rent praktisk være stor forskel på blot nogle få tals afstand på dB(A)-skalaen. Mange loftventilatorer ligger på et støjniveau, som ligger lidt lavere end almindelig samtale, men hvad der er det acceptable støjniveau for dig og din familie kommer an på præferencer og pengepung.

En sidste ting, som også er værd at overveje angående loftventilatorer, er strømforbrug. Hvis du ender med at bruge loftventilatoren meget og dermed få optimal glæde af den, kan det godt blive dyrt i strøm. Du bør gå derfor gå efter loftventilatorer, som bruger så lidt strøm som muligt.

Typisk kommer strømforbruget an på, hvor hurtigt ventilatorens blade kører rundt. Hvis loftventilatoren kan køre med flere forskellige hastigheder, kan der dermed også være lidt penge at spare på at sætte hastigheden lidt ned.

Gode spørgsmål du kan stille dig selv, inden du køber en loftventilator

  • Overvej hvad dit behov er – har du blot brug for luftcirkulation om sommeren, eller vil du også gerne have luftcirkulation om vinteren (se i så fald efter modeller af loftventilatorer som understøtter frem- og tilbagefunktion).
  • Kig efter støjniveau og strømforbrug og vælg efter, hvad der er det mest optimale og kig derfor i mindre grad på designet af loftventilatoren.
  • Skal loftventilatoren have indbygget lys?
  • Skal loftventilatoren have en simpel tænd- og slukknap eller -snor, eller skal den have fjernbetjening?
  • Skal loftventilatoren kunne monteres på lampeudtaget?

Find flere gode produkter til boligen hos os.