Annonce
Denne artikel er en annonce for de annoncører, der linkes til i artiklen. Alle links i artiklen er reklame-links.
Havearbejde er som udgangspunkt hårdt arbejde. Der er måske nogle mennesker, som godt kan lide at arbejde i haven, men når alt kommer til alt, har arbejdets udførelse mest med ens haveredskaber at gøre. Havearbejde kan nemt være trælst, hårdt og uoverskueligt, hvis man eksempelvis går i gang med at luge ukrudt manuelt.
Det samme gør sig gældende hvad angår græsplænen. At skulle rive mos af græsplænen med en rive vil ikke blot tage lang tid, men vil også være besværligt og fysisk hårdt. Her kan man med fordel gøre brug af en mosfjerner. En mosfjerner går også under navnene vertikalskærer og plænelufter.
Du behøver dog ikke blive forvirret over, at den samme type redskab har forskellige navne. Det giver nemlig god mening, at den kaldes alle tre ting. En mosfjerner fjerner mos, en vertikalskærer skærer i jorden på den lodrette led, og en plænelufter lufter plænen ved netop at skære i jorden med små knive, som derved løsner det øverste jordlag og giver luft til ikke blot jorden men også f.eks. græsplænens rødder.
Man kan således sige, at man får hele tre redskaber i én maskine. En mosfjerner ligner lidt en græsslåmaskine, men i stedet for at klippe græsset med knive, der roterer horisontalt, er der i stedet knive, som roterer og skærer ned i jorden.
Hvis man specifikt er på udkig efter en maskine, som kan fjerne mos fra græsplæner, er en mosfjerner det rette valg. Hvis du støder på produkter der kaldes plænelufter eller vertikalskærer, så fungerer de altså også til at fjerne mos med.
Hvis man kun har en smule mos, kan man med fordel blot bruge en rive og så sørge for at forhindre, at der blot kommer ny mos. Med tiden vil græsset brede sig og dække den bare plet. Men lige så snart man har bare en nogenlunde mosfyldt græsplæne, kan det være godt givet ud at anskaffe sig en mosfjerner, da den nemt klarer arbejdet for dig.
Vær tålmodig, når du fjerner mos fra din have
En mosfjerner er beregnet til netop at fjerne mos med, men selvom maskinen er lavet til at lufte plænen og rive vissent græs og mos op med, så bør man væbne sig med tålmodighed. Det kan sagtens tænkes, at græsplænen skal have mindst to ture med mosfjerneren, før alt mosset er væk. Dog vil græsplænen få bedre og bedre ved at klare sig, for hver runde du tager med mosfjerneren, og med tiden vil græsset kunne få overtaget og dermed fortrænge mosset.
At du har brugt en mosfjerner for at komme af med mosset er dog ingen garanti for, at du ikke får mos i plænen igen. Det kommer nemlig alt sammen an på skygge- og jordbundsforhold. At bruge en mosfjerner uden at have forsøgt at løse årsagen først, er lidt ligesom at forbinde et brandsår uden at sørge for, at man ikke blot bliver forbrændt igen.
For at komme mosset til livs og dermed give græsplænen bedre groforhold, bør man derfor starte med at kigge på, om jorden er for sur, og om der er for megen skygge i ens have. Mos kan nemlig godt lide en lav pH-værdi, hvorimod græs bedst kan lide jord med en middel pH-værdi.
Udover jordens surhedsgrad spiller noget som skygge også ind. Hvis du for eksempel har store træer og buske i din have, som skygger for græsplænen, kan du nemt opleve, at der her på disse skyggesteder kommer mos. Hvis mos kun er i et begrænset omfang i din plæne, er det rimelig nemt at komme af med. Men ofte vil man opleve, at hvis der først er kommet mos ét sted, så er der stor sandsynlighed for, at der vil komme mere. Tilstedeværelsen af mos tyder på, at den netop har de rette forhold for at kunne trives.
Selve processen med at fjerne mos er en langsommelig omgang, men hvis du får has på mosset, eller næsten al mosset, og desuden har sørget for at jorden er tilpas neutral i forhold til græsset, og der ikke længere er store områder med skygge, så er du godt på vej til at få en flot og mosfri græsplæne.
Vær opmærksom på, at din græsplæne nemt kan komme til at se lidt sølle ud, efter du har været igennem den flere gange med mosfjerneren. Jo mere mos der er i din plæne, jo værre vil det se ud, når du er færdig. Men til gengæld vil du give græsset bedre mulighed for at brede sig og rigtigt få ved, når mosset er væk.
Også i efterarbejdet med at fjerne al haveaffaldet skal man være tålmodig, men man skal også være tålmodig i forhold til at græsplænen skal have tid til at ”komme sig”. Det ser ud til at være en hård omgang for din plæne, men du skal huske på, at græsplænen ikke havde bedre plads før du gik i gang. Hvis der er meget mos i plænen, ser græsplænen jo pæn og grøn ud, men hvis man kigger nærmere og kun noget af det grønne rent faktisk er græs, så skal man være forberedt på at græsplænen kommer til at se hærget ud.
Resultatet er besværet værd
Selvom arbejdet med at fjerne mos er hårdt, er det dét værd. Ulempen ved at have mos i plænen er nemlig, at mos er meget kompakt og dermed holder på fugt. Det er ikke rart, hvis man f.eks. gerne vil lege picnic i sin have.
Selvom mos er blødt at gå på, er det trælst af den grund, at det nemt kan se vissent og trælst ud i perioder med lidt nedbør. En frodig, grøn græsplæne uden mos er bestemt pænere, men hvis man er ligeglad med, at alt det grønne i græsplænen ikke er græs, så kan man selvfølgelig vælge blot at leve med mosset.
Kort sagt bør du anskaffe dig en mosfjerner og give din græsplæne en omgang, hvis du bl.a. er træt af mosset, fordi det tager lang tid om at tørre, og fordi du synes, at det skæmmer din plæne.
Få gode tips til flere haveredskaber på vores have-kategori.