Annonce
Denne artikel er en annonce for de annoncører, der linkes til i artiklen. Alle links i artiklen er reklame-links.
Er du vild med mad med en røget smag? Så er det oplagt at købe en rygeovn. Hvad enten du støder på ordet ”rygeovn” eller ”røgeovn”, så dækker termen over den samme type ovn, nemlig en ovn, der er beregnet til at konservere dine madvarer eller blot give dem en røget smag.
I gamle dage blev en rygeovn primært brugt til at konservere madvarer og ikke blot give dem en røget smag. Man kan vel sige, at den røgede smag var et nødvendigt onde dengang, hvor det i dag er noget særligt, som mange godt kan lide og dermed ønsker, selvom det strengt taget ikke er nødvendigt.
En røget smag minder lidt om den smag, som kød og andre madvarer får, når man griller dem. En ryge-/røgeovn fungerer lidt på samme måde. Det er nemlig en kombination af en grill og et skab, hvor røgen driver forbi madvarerne på vejen ud, så den afgiver smagen af røg til din mad. Så i stedet for at lade røgen ”gå til spilde” ved at lægge madvarer på en åben grill, hvor det meste af røgen forsvinder, kapsler man røgen inde sammen med maden.
Det er dog vigtigt at pointere, at man ikke behøver at røge maden ved høje temperaturer. Man kan nemlig koldrøge sin mad, men det er en mere langsommelig proces, og den er også sværere at styre.
Basalt set kan du vælge mellem tre varmeintervaller. Disse er koldrøget, halvvarm og varm. Ved at koldryge dine madvarer opnår du en kraftigere smag af røg, og dine madvarer kan typisk holde sig længere, da røgen trænger dybere ind i maden og dermed er med til at konservere den. Koldrøgning er specielt ønskeligt ved madvarer som indeholder meget fedt.
Koldrøgning foregår typisk ved stuetemperatur, hvilket vil sige ca. 15 til 22 grader. Halvvarm røgning foregår ved omtrent 30 til 50 grader, og varmrøgning foregår ved 50 til 90 grader. Hvilken type røgning du vælger, afhænger helt af, hvor kraftig en smag, du gerne vil have i maden, hvor lang tid du gerne vil bruge på madlavningen, og sidst men ikke mindst, om det er vigtigt at maden kan holde sig længere.
Typer af rygeovne og hvordan de virker
Hvis du er typen der gerne vil gøre det selv, så fortvivl ikke. Det er forholdsvist nemt at anvende en rygeovn, og det er oplagt at prøve sig frem i starten med forskellige madvarer og forskellige temperaturer, så du finder den balancegang, der passer til dig.
Overordnet set findes der to typer af røgeovne:
- Elektriske
- Med optænding (f.eks. med træpiller, træsmuld eller træflis)
Den elektriske rygeovn kræver adgang til en stikkontakt eller anden strømkilde, hvorimod typerne til optænding ”blot” kræver noget at tænde op med. De elektriske kan dog være særligt oplagte, hvis man vil bruge rygeovnen på terrassen, hvor der er nem adgang til strøm. De modeller der er til optænding med træprodukter eller anden varmekilde, som ikke kræver strøm, er mere oplagte at tage med sig. Hvis de når en vis størrelse, er det dog ikke så oplagt at transportere dem, men røgeovne fås i små modeller, som man nemt kan tage med på picnic eller på campingferien.
En traditionel røgeovn (ikke elektrisk) virker ved, at man optænder med f.eks. træsmuld. Dette træsmuld brænder i et adskilt rum kaldet et brændekammer, og røgen fra kammeret trænger ind i det store rum, der er ovenover, og driver forbi madvarerne og afgiver smag. De fleste modeller er ofte udstyret med et vandkar, så man undgår, at madvarerne tørrer for meget ud på grund af varmen. Det er især vigtigt at kunne tilføre fugt under røgningen, hvis den mad der røges skal tilberedes i længere tid.
Hvad kan en rygeovn?
En røgeovn kan tilberede mad ved enten lavere, middel eller ret høje temperatur. Det er en tilberedningsmetode som kræver tålmodighed, men til gengæld får man madvarer, som har en lækker røget smag.
Det mest oplagte at tilberede i en rygeovn vil, i de fleste menneskers øjne, nok være fisk og kød, men man kan også sagtens bruge en rygeovn til at røge frugt og grøntsager samt brød. Der er ingen der sætter begrænsningen udover din egen fantasi.
Udover at give madvarerne en røget smag, så bidrager røgningen også med at konservere madvarerne. Førhen blev røgning af fisk særligt brugt på f.eks. Bornholm, da man ville sikre sig, at fiskene kunne holde sig, til de kom til Sjælland og resten af landet. Bornholm er da også stadig i dag særligt kendt for sine fiskerøgerier.
I dag er det moderne at gøre flere ting selv, og udover at der er kommet fokus på grøn energi, er der også kommet fokus på at stoppe madspild og at bruge sit eget hjem til tilberedning af mad. En rygeovn bliver derfor mere og mere udredt i Danmark, da mange mennesker får øjnene op for, at en røgeovn er et godt supplement til dagligdagskøkkenet.
Fordele og ulemper ved at have en rygeovn
Man må gøre op med sig selv, om man eksempelvis gerne vil kaste sig ud i at røge sin egen mad, eller om man bare gerne vil have en mindre model til hobbybrug, og som man kan tage med sig på ferie og på mindre udflugter.
Fordelene ved at købe og bruge en rygeovn er bl.a. at:
- Du bestemmer selv, hvilke madvarer du gerne vil røge, og hvordan du gerne vil røge dem. Dermed er du ikke begrænset af, hvad du kan købe i supermarkedet.
- Når først du har købt en røgeovn, har du glæde af den i mange år, og det kan endda gå hen og blive en ”attraktion” for bekendte, venner og familie.
- Du får den gode røgsmag samtidig med, at madvarerne kan holde sig længere.
- Hvis du har en lille rygeovn, kan du tage den med dig – det kan du ikke med dit køkken.
Der er dog også ulemper, og det omfatter f.eks. at:
- Der er ekstra arbejde forbundet med brug og vedligehold af en rygeovn.
- Det er mere besværligt at tilberede sin mad i en rygeovn end i et køkken.
Se mange flere smarte produkter til dine fritidsaktiviteter på vores side.