Dyksav

Når der skal saves i planker, stolper, plader og andet træ, er en god sav naturligvis helt uundværlig. Men der er selvfølgelig ingen grund til at gå i gang med den gammeldags håndsav, for med moderne hjælpemidler har du masser af gode muligheder for at gøre arbejdet både nemmere og hurtigere.

Det kan du bl.a. gøre med en dyksav, som er designet til at gøre arbejdet med træ så effektivt og bekvemt som muligt, mens saven på sammen tid leverer knivskarpe resultater. Sammen med dyksaven er også andre save og andet værktøj praktisk at have i værkstedet. Du kan finde mere inspiration til andre praktisk indkøb her, så du kan fylde værkstedet op med ting, der gør byggearbejde og renoveringsopgaver i privaten en hel del sjovere.

Hvad kan du bruge en dyksav til?

En dyksav er rigtig god til at save lange, lige snit i alle former for træmaterialer. Saven er en håndholdt sav, der kan ’dykke’ ned i materialet, når du sætter klingen i gang, og på den måde kan du let og sikker save i eksempelvis krydsfiner eller andre træplader.

En dyksav kommer typisk også med en skinne, som du kan spænde fast til det materiale, der skal saves i. Med føreskinnen er det let at skubbe dyksaven afsted, og du er på den måde sikret 100 % lige snit, når du skal afkorte brædder på en terrasse, når du skal dele en krydsfinér plade i to, eller når du i andre sammenhænge har brug for at lave et helt lige snit i træ.

Hvad er forskellen på en rundsav og en dyksav?

Dyksaven er på mange måder en videreudvikling af den klassiske rundsav. En dyksav er både nemmere og mere sikker at bruge takket være føreskinnen og den praktiske dykfunktion. Og det er netop skinnen og dykfunktionen, som adskiller en dyksav fra en rundsav.

En dyksav kan således stilles direkte på eksempelvis en krydsfinérplade, hvorefter du kan justere saven til den rette position, inden du tænder for den. Når du er klar til at save, skal du bare ’dykke’ klingen ned i pladen, og så kan du skubbe den frem langs skinnen for at lave det perfekte snit.

Den samme manøvre er meget svær at lave med en rundsav, da den ikke har en dykfunktion. Derfor giver en dyksav dig flere muligheder end en rundsav, og derfor er dyksaven praktisk at have ved hånden for enhver, der elsker at gøre tingene selv.