Afstandsmåler

Annonce

Denne artikel er en annonce for de annoncører, der linkes til i artiklen. Alle links i artiklen er reklame-links.

Afstandsmålere er ikke blot små, praktiske værktøjer men også overkommelige i pris og meget anvendelige. Uanset om du bor i lejlighed, hus eller bare gerne vil have et godt stykke værktøj, som du nemt kan tage med dig, så er en afstandsmåler en rigtig god ting at have.

En afstandsmåler kan for eksempel bruges til, når du skal have målt et rum op. Hvad enten du lige er flyttet ind i et nyt hus eller en ny lejlighed, er det brugbart med et godt måleapparat. I stedet for at bøvle med at skulle håndtere en tommestok, som ikke altid er en præcis måde at måle op på, er det nemmere med en afstandsmåler.

Forestil dig, at du lige er flyttet ind i et nyt hus. Her er ikke blot generelt mange ting at gøre, men der er også mange mål, der skal tages, for at du og din familie kan falde godt til i det nye hjem. Førhen var tommestokken en del af enhver gør-det-selv-persons og håndværkers værktøjskasse, men i dag har man mulighed for at få hjælp i form af meget præcise måleapparater. Afstandsmåleren er en af disse.

I stedet for at skulle have fat i en tommestok for at måle op til, for eksempel hvor dine møbler skal stå, hvor megen maling du skal bruge, og hvor du skal bore et hul i væggen for at hænge et maleri eller billede op, lige nøjagtigt der hvor du gerne vil have det, er det meget nemmere med en afstandsmåler.

Forestil dig derefter, at du tager alle disse mål og skal regne alle målene ud i hovedet eller med lommeregner. Det kan nemt blive en besværlig omgang og derudover resultere i et billede eller maleri, der hænger lige lidt for højt eller lavt, eller at du har regnet forkert, så der ikke er maling nok. Disse problemer vil du for det meste kunne undgå ved at anvende en afstandsmåler.

Hvad kan en afstandsmåler?

Der er mange gode grunde til at anskaffe sig en afstandsmåler. En afstandsmåler kan nemlig flere ting end blot at måle afstanden mellem to punkter.

Udover at måle en afstand, for eksempel fra et hjørne af din stue til et andet, kan en afstandsmåler for eksempel også udregne arealer og højde på noget, som man ellers ikke vil kunne måle, da der står noget i vejen. Dette kan eksempelvis være højden på en gavl, hvor man af god grund ikke kan kravle op for at måle manuelt, og det kan være en væg i et møbleret rum, hvor der står ting op ad den væg, man gerne vil måle højden af.

Herunder ser du en liste med nogle af de ting, som en afstandsmåler kan bruges til:

  • Måle afstand i en lige linje mellem to punkter.
  • Måle højden på f.eks. en mur, hvor afstandsmåleren beregner højden ud fra en skrå vinkel fra, hvor afstandsmåleren ligger på gulvet, og til der hvor loftet møder væggen.
  • Måle og beregne arealer – det kan f.eks. være længde x højde af en væg, så man kan finde ud af, hvor megen maling, man skal bruge.
  • Opmåle tykkelsen af en væg.
  • Beregne vinkler – det kan f.eks. være hældningen på et tag.
  • Nogle modeller kan ”snakke sammen med” din smartphone via en app, så du nemt kan opsamle alle dine data og arbejde videre med de mål, du har foretaget med afstandsmåleren.
  • De fleste modeller af afstandsmåler har en god hukommelse, hvori du kan lagre dine seneste målinger, så du ikke skal bekymre dig om at huske dem selv.

Det er nærmest kun fantasien, der sætter grænser for, hvad du kan bruge en afstandsmåler til. Men uanset model er den primære funktion at måle afstanden mellem to punkter. Dette er dog også en meget nyttig ting, da det er et smart apparat, som er rimelig nemt at betjene. Både en tommestok og en afstandsmåler kan gå i stykker, hvis du taber dem, men de fleste afstandsmålere har en gummioverflade, som beskytter dem.

Hvorfor er en afstandsmåler god at have?

Hvis du bøvler med tommestok, er det værd at overveje en afstandsmåler, da der er mange fordele. En af de primære fordele er, at målinger foretaget med en afstandsmåler er meget præcise (de fleste modeller ligger inden for en præcision på +/- 1 til 2 millimeter).

En anden klar fordel er, at den er nem at betjene og tage med sig. Den fylder ikke ret meget, og du kan derfor let have den med i lommen. En tommestok eller et målebånd fylder omtrent det samme, så man skal ikke fravælge en afstandsmåler på grund af størrelsen.

Du sparer tid ved at have en afstandsmåler, da du på få sekunder kan få målt en afstand. Det er både nemt og bekvemt sammenlignet med at skulle gå fra sted til sted med en tommestok. En tommestok er begrænset af sin egen længde, så man vil skulle flytte den, hvis man skal måle noget, der er længere end målestokken.

Især hvis man skal måle noget nede i gulvhøjde, er det rart med en afstandsmåler, da man ikke skal kravle rundt nede på gulvet for at måle.

Det eneste, man skal tænke over vedrørende en afstandsmåler, er, at den er batteridrevet, og man skal derfor sørge for, at der er godt med strøm på måleren, eller at man har ekstra batterier med sig. Godt nok løber en tommestok aldrig tør for strøm, men til gengæld er den mere besværlig at håndtere og ikke altid så præcis, da der netop er den menneskelige faktor, som spiller ind.

Hvad koster en afstandsmåler?

At ville investere i en afstandsmåler behøver slet ikke være nogen stor investering. De billigste koster et par hundrede, og de dyreste koster flere tusind. Afgør med dig selv hvad dit behov er og køb en model der kan det, som du gerne vil have, at den skal kunne. Hvis du blot skal måle almindelige ting og ikke har behov for en avanceret model med en stor hukommelse, vil du formentlig kunne nøjes med en billigere model til et par hundrede kroner.

Du kan læse mere om andet værktøj, der er godt at anskaffe sig, her på denne side.