Rørskærer

“Denne artikel er en annonce for de annoncører, der linkes til i artiklen. Alle links i artiklen er reklame-links.”

En rørskærer er et af blikkenslagerens vigtigste stykker værktøj. Med en rørskærer kan blikkenslageren skære rør til, så de passer til præcis det formål, de skal bruges til. Man kan både skære i plastikrør (PVC) og i metalrør. Der er naturligvis forskel på, hvor svært det er at skære igennem plastik og metal, og derfor er der også forskel på, hvilken slags rørskærer man skal bruge til de forskellige materialer.

De fleste rør, hvad enten de er lavet af plastik eller metal, vil man med lidt knofedt, eller en vinkelsliber, kunne save over i den ønskede længde. Men det sviner, og det tager potentielt langt tid. Det kan også være svært at save helt præcist, idet røret eller saven kan smutte, mens man står og arbejder med det.

Man skal holde sig fra at bide både plastik og metalrør over med en bidetang. Dette vil kun resultere i, at røret bliver bukket eller skævt i den ende, man klipper i. Og når nu der findes et godt stykke værktøj til at skære rør over med, hvorfor så ikke bruge det?

Hvordan fungerer en rørskærer?

Hvad enten det er en rørskærer til plastik- eller til metalrør, så fungerer den på nogenlunde samme måde. Det er naturligvis lidt lettere at skære et plastikrør over, hvorfor en rørskærer til plastikrør, er lidt mindre og simplere end en til metalrør. Ofte er der blot tale om en plastikring med en lille kniv på indersiden. Man drejer så rørskæreren rundt om sit plastikrør mens man presser kniven mod røret. Man skal dreje rørskæreren rundt flere gange, indtil røret er skåret igennem.

En rørskærer til metalrør, oftest kobberrør, fungerer ved, at man spænder røret fast i rørskæreren, så kniven rammer røret. Og så drejer man den rundt om røret flere gange, mens man strammer kniven lidt hver omgang. På den måde når man til sidst at skære røret fint og lige over.

Fordi rørskæreren er håndholdt, er det en stille og rolig proces, som lader blikkenslageren have kontrol over arbejdet. Hvis man skal skære stålrør over uden en rørskærer, vil man som regel bruge en vinkelsliber, men så kræver det, at røret er gjort fast for, at man kan skære det præcist og uden at komme til skade.

Det smarte ved en rørskærer er, at den lader blikkenslageren skære røret lige, hvor han står uden behov for at gøre røret fast til noget og uden larm fra vinkelsliberen.