Metalbåndsav

Annonce

Denne artikel er en annonce for de annoncører, der linkes til i artiklen. Alle links i artiklen er reklame-links.

I alt håndværk og byggeri skal materialerne kunne tilpasses i længde, bredde og tykkelse. Og helst på en effektiv og praktisk måde. Siden den mekaniske båndsav blev opfundet og patenteret i starten af 1800-tallet, har den været uundværlig på værksteder, fabrikker og byggepladser overalt i verden.

Fordi den drives ved maskinkraft, kunne båndsaven save mange flere – og større emner af gangen. Og med båndsaven kunne man opnå meget større præcision end med traditionelle hånddrevne save. Den relativt smalle klinge var endnu en forbedring, som betød, at meget mindre træ gik tabt i processen. På savværker og store byggerier var fordelene enorme.

Med metalbåndsave er virkeområderne for båndsave blevet endnu større.  Gode båndsave findes i dag i alle tænkelige former og størrelser – og til alle tænkelige formål. Både store og små værksteder kan have glæde af en båndsav til at lette arbejdsgangene.

Skal du bygge til – eller bygget nyt? Har du brug for at kunne tilpasse metalstænger til netop de mål, du har sat? Så er du måske en af dem, der kan have nytte af at læse videre på produktoversigt.dk. Her på siden er der mere nyttig information om metalbåndsave: Hvad du skal tage højde for – og hvor du kan købe din båndsav.

Hvad er en metalbåndsav?

Navnet kommer af det materiale, saven kan bearbejde. Metalbåndsave er altså beregnede til at save i metal og ikke træ. Men princippet er helt det samme. En simpel båndsav er en maskinel udgave af det, du selv gør, når du lægger et stykke træ eller metal på en savbænk og saver med håndkraft.

Båndsaven består af en plade, som emnet fremføres på, og en klinge, som lynhurtigt saver sig gennem materialet. For at kunne bearbejde det hårde metal er metalbåndsavens klinge udformet en smule anderledes, og maskinen driver typisk klingen en smule langsommere. Savning i metal genererer også hurtigt meget mere varme, og derfor har metalbåndsave brug for jævnlig afkøling.

Er båndsaven vandret eller lodret?

Hvis du har kigget på forhandlernes hjemmesider efter båndsave, vil du helt sikkert have opdaget, at der kan være tale om enten horisontale eller vertikale båndsave. Konkret er det klingens saveretning, det drejer sig om.

Hvad metalarbejde angår, er horisontale save helt klart det mest almindelige. Lodrette metalbåndsave bruges til en del specielle konstruktionsopgaver. Men skal du for eksempel save metalstænger over til nye bordben – så vil det højst sandsynligt være med en vandret sav.

Der findes modeller, som kan indstilles til både lodrette og vandrette savefunktioner. Men sørg for, at du finder den sav, som passer til netop dine opgaver.

Hensyn, formål og sikkerhed

Der er mange overvejelser, du bør gøre dig, inden du anskaffer dig en båndsav. Vi har samlet en række af de mest relevante. 

Formål, plads og budget:

Er en båndsav nødvendig for at løse opgaverne?

Vil den være relevant i fremtidigt arbejde?

Er der plads på værkstedet eller byggepladsen?

Hvad vil de samlede udgifter blive, når man medregner udstyr og kølevæske?

Savens opgaver og type:

Hvor store emner skal saven kunne bearbejde?

Skal jeg bruge en horisontal eller vertikal sav?

Hvilke materialer og metaller skal saven kunne bearbejde?

Båndsave er udstyrede med en række af helt væsentlige sikkerhedsforanstaltninger. Og sikkerhedsvejledningen vil oplyse om deres funktioner. Men du bør stadig vurdere forholdene, inden du køber en båndsav. For eksempel: Er der plads til, at jeg kan installere saven korrekt, der hvor jeg arbejder? Kan jeg betjene saven forsvarligt?

Hvor køber jeg en metalbåndsav?

Metalbåndsave kan være sværere at finde på hylderne i byggemarkedet. Men udstyr som savklinger og kølevæske er det værd at kigge efter der.

Metalbåndsave sælges primært af værktøjs- og maskinspecialister, som producerer udstyr og installationer til store og små værksteder. Det er også et godt sted at få en snak om, hvordan du bruger og vedligeholder båndsaven.

Læs mere her på siden

Når du er i gang med at forbedre boligen eller værkstedet – så er det helt oplagt at kigge videre. Måske er der en hel type af produkter, du ikke tænkte fandtes.

Produktoversigt.dk er siden for dig, der er interesseret i markedets produkter til værkstedet, huset og haven. Alle med et stærkt gør-det-set-selv-gen kan finde nyttig inspiration og praktiske informationer.