Brændekløver

Annonce

Denne artikel er en annonce for de annoncører, der linkes til i artiklen. Alle links i artiklen er reklame-links.

En brændekløver er specielt oplagt for folk, der bor i hus og fyrer op med brænde, og folk som har brændeovn som en hyggelig, ekstra form for opvarmning. Det kan også være nyttigt at have en brændekløver, hvis man har skovbrug og sælger træet videre. Hvad enten du gerne vil kløve brænde til eget brug eller til videresalg, er det rart med en maskine eller en anordning, som kan hjælpe med arbejdet.

I gamle dage kløvede man brænde på den hårde, fysiske måde, hvilket bestod i, at man stillede et stykke træ på en træblok og hakkede den igennem med en økse. At kløve brænde var derfor en hård fysisk aktivitet, som det ikke er mange, der gør i dag.

I nogle tilfælde er det oplagt at leje en brændekløver for at få arbejdet klaret hurtigt, hvis der er meget på en gang. Det kan f.eks. være, hvis man bor i hus og har egen brændeovn. Hvis man har fældet et træ og gerne vil kunne kløve brænde selv, er det oplagt at leje en brændekløver i stedet for at investere. Især de store maskiner kan være en dyr omgang, så her er det oplagt, at man ikke selv køber den.

Hvis man derimod ikke er privatperson, men f.eks. arbejder meget med træ, eller hvis man har skovbrug og gerne vil kløve en masse træ hurtigt og effektivt, er det værd at investere i sin egen maskine. Der er dog fordele og ulemper ved både at leje og eje en maskine, så hvad du vælger kommer helt an på, hvor stort et behov du har.

Den billigste løsning vil være, hvis man køber en lille, manuel trækløver, og den dyreste løsning vil være, hvis man køber en af de dyrere modeller. Igen er det nødvendigt at gøre op med sig selv, om man har et stort behov, eller om man kan klare sig med en lille manuel maskine eller manuel anordning.

Hvad kan en brændekløver?

At kløve brænde betyder kort sagt, at man deler et stykke træ i mindre stykker. Dette kan man enten gøre ved hjælp af en maskine eller per håndkraft. Hvis man ikke har lyst til selv at skulle knokle – hvilket er forståeligt, hvis man har meget træ, der skal kløves – så kan det være en klar fordel at have en maskine, der kan gøre arbejdet.

En brændekløvermaskine deler træstykkerne for dig. Rent praktisk er der forskel på, om brændekløveren deler træet vertikalt eller horisontalt. En brændekløver behøver ikke være vanvittigt dyr, men det er en god idé at holde nytteværdien op imod prisen. Behovet behøver ikke være vildt stort, før det kan svare sig at anskaffe sig en brændekløver, da de mindste brændekløvere kan fås i en overkommelig prisklasse.

En brændekløver er desværre en maskine, der kun er beregnet til den ene ting, så al den tid, hvor man ikke skal bruge den til at kløve brænde med, skal man have plads til den andetsteds. Da de fleste brændekløvere kører på strøm, er det derudover vigtigt, at brændekløveren opbevares et tørt sted. Elektricitet og vand er som bekendt ikke en god kombination. Selv de store brændekløvere, der kører på benzin, har følsomme dele indeni, så her er det også nødvendigt, at brændekløveren opbevares tørt og forsvarligt.

Hvilke typer af brændekløvere findes der?

Som tidligere nævnt fås der forskellige typer af brændekløvere. Hver af de tre nedenstående typer fås yderligere i forskellige udformninger, prisklasser og strømforbrug. De billigste af de modeller, som ikke er manuelle, findes blandt de små maskiner. Jo større maskinerne er, jo større stykker træ kan de kløve, men jo mere strøm bruger de oftest også.

De store benzindrevne brændekløvere deler typisk træet på den lodrette led, da der nemmere kan lægges mere kraft i kløvning på denne led i stedet for den vandrette. Ved at bruge den lodrette/vertikale led, udnytter maskinen nemlig tyngdekraften og kan dermed give et større tryk.

De nedenstående tre typer er overordnet set inddelt i to overgrupper, nemlig de elektriske/mekaniske og de manuelle. Selv de benzindrevne tæller som mekaniske i denne sammenhæng, da deres indre er ret komplekst og drives af andet end håndkraft.

Forskellige typer af maskiner/anordninger:

  • Små elektriske brændekløvere
  • Store benzindrevne brændekløvere
  • Små manuelle brændekløvere

De billigste produkter i denne sammenhæng er de små manuelle. Disse er fine, hvis man kun har en lille smule brænde, man skal kløve en gang i mellem. Men lige så snart man kommer op i en vis mængde, kan det betale sig at købe en maskine, som kan skåne ens krop, så man ikke bliver øm i musklerne. Selvom man bruger en maskine til hjælp, skal man dog stadig tænke over sin arbejdsstilling.

De små elektriske brændekløvere er blandt de billigste modeller, og disse er passende, hvis man blot skal kløve brænde til privat brug og har et rimelig beskedent behov, men trods alt for meget til, at man gider kløve det per håndkraft.

De dyreste maskiner findes blandt de benzindrevne. De benzindrevne brændekløvere larmer mere end de elektriske, men de er til gengæld mere effektive, og fordelen er også, at du kan tage dem med dig. For eksempel kan du tage en benzindreven brændekløver med ud i skoven, da den ikke er afhængig af strømstik.

De elektriske modeller er, naturligvis, afhængig af en strømkilde. Nogle modeller er fint passende til almindelig strøm (230 volt), men nogle modeller kræver langt flere watt end en almindelig sikring kan trække, så dette er noget der er vigtigt at være opmærksom på, inden man køber eller lejer en maskine. Det vil da være ærgerligt at købe eller leje en maskine, blot for at den ikke virker, fordi den ikke får strøm nok, eller at den i værste fald sprænger sikringerne.

Gode råd og andre vigtige ting at huske

  • Sørg for at sikkerheden er i orden både før, under og efter brug af brændekløveren. Brug hjelm og andet beskyttelsesudstyr, når du betjener den elektriske eller den benzindrevne brændekløver.
  • Vælg den rigtige type brændekløver til dit behov.
  • Sørg for at den elektriske brændekløver kan køre på 230 volt.

Find flere andre typer værktøj til dine projekter her.