Røgrør

“Denne artikel er en annonce for de annoncører, der linkes til i artiklen. Alle links i artiklen er reklame-links.”

Hvis du ejer en brændeovn eller et pillefyr, så har du helt sikkert også et røgrør. Røgrøret er det stykke rør, der går fra brændeovnen eller pillefyret til skorstenen. Altså den del af røret, som man kan se mellem brændeovnen og væggen. Et røgrør kan blive utroligt varmt, og derfor er der nogle vigtige restriktioner på hvordan, det skal være monteret. Det er bedst at tale med en VVS eller en skorstensfejer om det, inden du begynder at skifte ud ved din brændeovn.

Røgrørets formål er grundlæggende at føre røgen fra brændeovnen op i skorstenen, så den ikke kommer ud i din stue. Det må siges at være et ret ærværdigt formål. Fordi røgrøret er det første sted, røgen kommer hen, når den forlader brændkammeret, kan røret blive meget varmt. Derfor skal det også være lavet af noget helt særligt materiale, som skal kunne tåle de høje varmegrader.

Der er blevet udviklet nogle nye røgrør, som er halvt isolerede, og som gør, at der kan slækkes lidt på afstandskravet til røgrøret. Fordi det er isoleret, og derfor bliver knap så varmt på ydersiden, kan man rykke brændeovnen tættere på væggen, end man plejer uden det isolerede røgrør. Faktisk kan man rykke brændeovnen helt ind til ti centimeter ind til væggen uden risiko for brandfare eller varmeskader på huset.

Røgrør har betydning for trækket

Det har stor betydning for, om din skorsten trækker ordentligt, at røgrøret er dimensioneret korrekt til din brændeovn. Der skal selvsagt kunne komme den rette mængde røg igennem. Det er vigtigt med tilstrækkeligt træk i brændeovnen og i pillefyret for at opnå den optimale brænding, så man undgår den værste forurening med partikler fra brænderøgen.

Det er som sagt vigtigt at kontakte en fagmand, hvis du skal skifte eller montere nyt røgrør til din brændeovn eller pillefyr eller anden brændselsfyret varmekilde. Hvis du monterer selv, er det anbefalelsesværdigt at rådføre dig med en fagmand inden, så du får monteret røgrøret korrekt og ikke skal til at lave om på noget bag efter.

Det er lovpligtigt at få skorstensfejeren til at tjekke og godkende den nye installation eller ændring ved din brændselsfyrede varmekilde, inden du tager den i brug. Han skal sikre, at alle afstands- og andre restriktioner og forskrifter er blevet fulgt og, at din installation derfor er lovlig og sikker at benytte.

Husk at et røgrør skal renses mindst lige så ofte som skorstenen.