Høvlbænke

Annonce

Denne artikel er en annonce for de annoncører, der linkes til i artiklen. Alle links i artiklen er reklame-links.

De fleste kan huske høvlebænken fra sløjdlokalet, hvis de ikke selv har haft glæden af at bruge en. Høvlebænken er indbegrebet af godt træarbejde. En af de klassiske ting, der understreger håndens fortsatte betydning i godt håndværk. 

Det solide træbord med skruestikkerne på siden har vist sig at være et af de mest levedygtige redskaber i værkstedet overhovedet. Høvlebænke, som ligner dem, vi bruger i dag, har været kendt i mere end 500 år. Og det er der selvfølgelig gode grunde til.

Høvlebænken er en utrolig alsidig installation – møbel og værktøj i et. Som navnet også siger, forbinder vi den typisk med træværk, høvle- og snedkerarbejde. Men høvlebænken kan være en nyttig arbejdsstation i stort set alle slags hobby- og byggearbejder.

På Produktoversigt.dk kan du læse mere om høvlebænke som praktiske arbejdsborde, og om de åbenlyse fordele ved at have en høvlebænk i værkstedet. Du kan også læse om forskellige forhandlere af høvlebænke, og måske finde inspiration til dit næste håndværksprojekt.

Hvad er fordelen ved en høvlebænk?

Der kan dårligt være tal på, hvor mange hjemme-projekter, der er kuldsejlet i tidens løb, fordi gør-det-selv-værkstedet manglede en solid og praktisk arbejdsstation.

Hvis man ikke selv har prøvet det, eller er helt ny på gør-det-selv-området, kan det være svært at forestille sig: Den effekt, det har, at man kan fastgøre eller montere sit arbejdsemne helt optimalt.

Med fastgørelse på en høvlebænk mindskes risikoen for at emnet eller værktøjet smutter. Sikkerhedsgevinsten ved at kunne fastgøre materialerne korrekt – den er mindst lige så vigtig som den håndværksmæssige finesse og perfektion.

Det kan naturligvis gøres på andre måder end ved hjælp af en høvlebænk, og det afhænger selvfølgelig af emnet. Den klassiske skruetvinge om bordkanten er et godt eksempel – og den kan typisk bruges sammen med høvlebænken.

Men hvis træarbejdet skal opnå en vis vægt og et vist niveau, så vil det næsten altid være godt at have en høvlebænk som grundlag for værkstedsarbejdet.

Høvlebænken har den fordel, at den er beregnet til formålet. Foruden skruestikkerne er høvlebænke typisk også udstyret med praktiske bænkdupper, som gør, at emnerne kan fastgøres på mange flere forskellige måder.

Findes der moderne høvlebænke?

Mange husker sikkert høvlebænke som værende store og klodsede, sammensat af tykke, massive planker. Så stort og tungt et arbejdsbord er måske ikke noget, man har plads til. Eller, man ved ikke sit levende råd: Hvordan skal jeg få det installeret i værkstedet i kælderen?

Heldigvis er høvlebænke i dag andet og mere end massive og urokkelige træborde. Der findes mindre og lette udgaver af krydsfiner – og modeller, der er flytbare, ekstra smalle eller kompakte. En del høvlebænke kommer også med praktiske skuffer under bordpladen.

I dag er vi meget bevidste om at undgå arbejdsskader.  Ligesom med alle andre moderne arbejdsborde, findes der naturligvis også høvlebænke med hæve- og sænkefunktion.

Det er i dag ikke kun snedkeren og tømreren, der kan have brug for en praktisk høvlebænk. En moderne høvlebænk kan komme til sin ret i alle værksteder og arbejdslokaler.

Hvor finder jeg høvlebænke?

Byggemarkedet er altid et godt sted at starte. Selvom høvlebænke ikke er en produkttype, som de lokale byggemarkeder slår sig stærkt op på, er der altid gode chancer i et velassorteret byggemarked.

Uanset hvor du bor i landet, vil du dog aldrig være langt væk fra en forhandler, der kan hjælpe dig med at vælge din nye høvlebænk eller arbejdsstation. Der er mange virksomheder, der specialiserer sig i at sælge godt inventar til de danske værksteder – både hobby-folket og de professionelle. 

Du kan også prøve at tænke ud af boksen, når du skal købe høvlebænk. Måske er det slet ikke den store snedkerbænk, du har allermest brug for i virkeligheden. Det kan være, du vil have endnu større gavn af en kompakt model med gode skuffer til alle hobbyartiklerne.

Moderne høvlebænke findes også i andre former. Måske findes det, du leder efter, på markedet under et helt andet navn. Udvid søgningen. Kig for eksempel også efter: Montageborde, værkstedsborde, arbejdsstationer eller arbejdsbænke.

Tips og inspiration til værkstedet                   

Har jeg plads til et nyt værkstedsrum? Hvilken form for arbejdsstation skal jeg vælge? Hvilken løsning er den optimale for værkstedsbordet? Spørgsmålene kan være mange. På Produktoversigt.dk finder du et udvalg af flere produkter til dit værksted.